Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodămăntul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insă o surpriză.
Planul Comisiei Europene privind revitalizarea industriei vinului a fost respins de statele membre. Deznodămăntul dezbaterii care i-a reunit la Bruxelles pe miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre nu este insă o surpriză. Majoritatea producătorilor europeni işi manifestase nemulţumirea faţă de iniţiativa Comisiei.
Industria europeană a vinului pierde teren incet, dar sigur, in faţa concurenţei din Chile, Argentina, SUA sau Australia. Pentru a reforma acest sector cu care multe dintre statele membre ale Uniunii Europene se măndresc, Comisia Europeană a intocmit un plan, care s-a lovit insă de opoziţia miniştrilor Agriculturii.
OBIECŢII. "Multe dintre propunerile făcute sunt foarte greu de acceptat de unele state, inclusiv de Portugalia. De exemplu, liberalizarea totală a sectorului, care ar ridica probleme serioase in anumite regiuni", a declarat ministrul portughez al Agriculturii, Jaime Silva. Poziţia sa este susţinută de Franţa şi de Germania.
ZAHĂRUL. De altfel, aproape fiecare stat a avut ceva de obiectat cu privire la planul Comisiei. Austria, Cehia, Slovacia şi Luxemburg critică planul Comisiei de a inter-zice utilizarea zahărului pentru "imbogăţirea" vinului, pe considerentul că vinurile produse in nordul Europei provin din struguri mai puţin răsfăţaţi de razele soarelui. "Zahărul este acceptat la inţelegerile cu SUA şi ne va fi greu să le explicăm producătorilor noştri că nu este acceptat in Europa", a spus şi ministrul de resort din Germania.
In pachetul său de reforme, Bruxellesul sugera inclusiv reducerea numărului de producători de vin şi al su