Revendicarile radicalilor maghiari au ajuns pe masa liderilor Parlamentului European, gratie demersurilor facute in acest sens de Consiliul National Secuiesc si Consiliul National Maghiar din Transilvania. Aceste organizatii au trimis la PE o delegatie formata din episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, si vicepresedintele CNMT, Zsolt Szilagyi.
Liderii secuilor spera ca astfel, asupra Romaniei, sa se creeze presiuni care sa duca la obtinerea statutului de regiune autonoma pentru zona cunoscuta sub numele de Tinutul Secuiesc. "Ideea a fost sa fie prezentate la un nivel cat mai inalt in Parlamentul European problemele din Ardeal si problemele legate de autonomie", a declarat la Targu-Mures presedintele interimar al CNS, Imre Fodor.
El a precizat ca reprezentantii celor doua consilii maghiare s-au intalnit in cursul saptamanii trecute chiar cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. "Toti cei care ne-au primit ne-au spus ca sunt binevenite aceste forme de autonomie si ca in Uniunea Europeana au dus la stabilitate", a precizat liderul CNS.
Acesta sustine ca insusi Hans-Gert Pottering ar fi sugerat delegatiei maghiarilor ca, atata vreme cat nu pericliteaza integritatea teritoriala a Romaniei, pot solicita autonomia regiunii in care traiesc.
In acelasi context, liderul CNS a tinut sa precizeze ca si la Targu-Mures a demarat referendumul intern pentru autonomie. Potrivit lui Imre Fodor, in aceasta procedura sunt implicate 60 de urne volante, dar se preconizeaza si instituirea de urne fixe, in special in colaborare cu bisericile istorice maghiare.
Reprezentantii CNS au precizat ca, in conditiile in care este vorba de o autonomie teritoriala, vor fi chestionati si cetatenii de etnie romana. Inainte de demararea referendumului, Imre Fodor anuntase ca se asteapta sa stranga circa 40.000 de voturi pe