Anticoncepţionalele orale şi fumatul cresc incidenţa apariţiei cancerului de col uterin, potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Matei Balş" din Capitală. Acesta a declarat,
Anticoncepţionalele orale şi fumatul cresc incidenţa apariţiei cancerului de col uterin, potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Matei Balş" din Capitală. Acesta a declarat, ieri, că ţara noastră este pe primul loc în privinţa mortalităţii prin cancer de col uterin, singura metodă de prevenire a bolii fiind în prezent un vaccin care oferă o protecţie de 100%.
"Imunizarea pe scară largă a femeilor adolescente şi adulte tinere, completată de realizarea periodică a testului Papanicolau, va ajuta la scăderea prevalenţei cancerului de col uterin", a menţionat prof. Cercel.
Vaccinul poate fi administrat copiilor între 9 şi 15 ani şi femeilor tinere cu vârste între 16 şi 26 de ani. Schema de vaccinare cuprinde trei injecţii administrate pe parcursul a şase luni. Acest vaccin poate fi eliberat numai pe bază de prescripţie medicală, la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor ginecologi, pediatri şi infecţionişti.
În România, rata mortalităţii prin cancer de col uterin se află într-o continuă creştere, de la 15,68 cazuri la 100.000 de femei în 1982 la 31,5 cazuri la 100.000 de femei în anul 2000.