Peste jumatate dintre initiativele pentru legile de mediu apartin Guvernului, arata un raport de monitorizare al unui grup de organizatii neguvernamentale. De asemenea, parlamentarii isi asuma rareori initiative legislative de mediu, iar majoritatea proiectelor legislative pentru care nu a fost consultata comisia de specialitate, dar care se estimeaza ca au impact asupra mediului, au devenit legi.
Monitorizarea a fost facuta in perioada 1 ianuarie 2007- 15 iunie 2007 de cinci ONG-uri: Asociatia ALMA-RO, TERRA Mileniul III, Fundatia pentru Schimbari Democratice, Green Cross si Societatea Ornitologica Romana
Potrivit grupului de organizatii, “scopul monitorizarii activitatii parlamentare a fost construirea unei imagini realiste cu privire la problemele de mediu si modul in care acestea sunt abordate in cadrul comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, anume Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic si Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice”.
Raportul de monitorizare din cadrul proiectului “Un Parlament mai verde” arata ca un important numar de proiecte de lege cu impact asupra mediului (27%) nu au fost dezbatute de comisia de
specialitate a Camerei Deputatilor.
Aceasta, potrivit raportorilor afecteaza calitatea reglementarilor in ceea ce priveste protectia mediului, in special din domeniile industrie, transport, energie si constructii. Dintre acestea, 70% au devenit legi.
Din cele 1467 de proiecte de lege inregistrate la Camera Deputatilor in perioada 1 ianuarie 2006 - 15 iunie 2007, 115 dintre ele (7%) au fost identificate ca proiecte de legi de mediu sau cu impact asupra mediului.
Comisia de specialitate si-a ratat aportul la legile cu impact asupra mediului
O alta observatie este aceea