Astfel, ţara noastră s-a alăturat majorităţii statelor din UE care nu sunt de acord cu reforma propusă pentru domeniul viniviticol.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a susţinut la Bruxelles, în cadrul discuţiilor privind reformarea industriei vinului, menţinerea posibilităţii adaosului de zahăr în vin, în ciuda faptului că noua legislaţie propusă de Comisia Europeană ar interzice producătorilor să mai folosească acest procedeu.
Astfel, România s-a alăturat majorităţii statelor din UE care nu sunt de acord cu noile reforme, lucru demonstrat prin faptul că cei 27 de miniştri ai Agriculturii, reuniţi la începutul săptămânii la Bruxelles, nu au reuşit să ajungă la niciun consens.
Motivul? Succint, Executivul european vrea să restructureze de la bază întregul sistem, ceea ce presupune atât renunţarea la subvenţiile europene pentru viticultorii care nu produc vin de calitate, acordarea unor compensaţii producătorilor necompetitivi pentru a renunţa la podgorii, liberalizarea plantaţiilor începând cu 2014, precum şi interzicerea adaosului de zahăr în vin, pentru ca acesta să fie competitiv cu cel din California, Australia, America de Sud.
Propunerile Bruxelles-ului s-au lovit însă de Franţa (cel mai mare producător de vin din Europa) şi Germania (al patrulea stat ca producţie de vin din UE), care au făcut front comun pentru a respinge o mare parte din noile prevederi, mai ales cele referitoare la drepturile de plantare şi renunţarea la unele podgorii.
Vocile cele mai puternice au fost însă ale Germaniei, Austriei, Republicii Cehe, Slovaciei şi Luxemburgului, care se opun cu vehemenţă să se renunţe la adaosul de zahăr din vin.
„Zahărul este permis în acordurile pe care le avem cu Statele Unite. Deci cum să le explicăm noi producătorilor germani de vin de ce acesta va fi interzis în Europa?”, a explicat ministr