Un specialist în chimie de la Academia Tehnică Militară spune că accidentul de lângă Lvov nu afectează populaţia "Norul apărut în urma incendierii trenului care transporta fosfor în
Un specialist în chimie de la Academia Tehnică Militară spune că accidentul de lângă Lvov nu afectează populaţia
"Norul apărut în urma incendierii trenului care transporta fosfor în Ucraina nu reprezintă niciun fel de risc pentru populaţie!", ne-a declarat lct.col. Doru Goga, conferenţiar la Academia Tehnică Militară. Acesta afirmă că norul apărut în urma incendiului este format din substanţe care se regăsesc în mod normal în îngrăşămintele chimice, dar şi în produsele alimentare.
În urma accidentului, fosforul probabil s-a autoaprins şi a generat un nor de pentaoxidul de fosfor (P2O5), o substanţă foarte avidă de apă.
La rândul lui, pentaoxidul s-a combinat cu umiditatea din aer şi a generat şi acid fosforic (H3PO4), o substanţă foarte solubilă în apă. Dacă ar ploua, apa şi acidul fosforic din nor ar forma o soluţie diluată de acid fosforic. "Or, acidul fosforic este un compus de bază pentru îngrăşămintele chimice, fosfaţii", concluzionează lt.col Goga. "Până în prezent nu s-a dovedit nocivitatea acestuia faţă de sol sau faţă de oameni. La ţară, de exemplu, oamenii iau fosfaţii şi îi împraştie cu mâna", arată conf. Goga. Mai mult, în anumite preparate alimentare se adaugă acid fosforic, catalogat ca E 203.
Autorităţile ucrainene, acuzate de secretomanie
Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, că România nu va fi poluată de norul toxic de fosfor din Ucraina.
"Pericolul unei poluări în România din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins. Din cauza caracterului metalic al oxizilor de fosfor, norul nu s-a deplasat pe o întindere foarte mare", a spus Korodi. Acesta a adăugat că analizele realizate în cursul nopţii de marţi au conf