Platesc milionarii americani taxe prea mici? Aceasta pare a fi una dintre cele mai importante probleme care vor fi puse in lumina reflectoarelor in timpul campaniei electorale pentru presedintia Statelor Unite, scrie International Herald Tribune.
La un dineu caritabil organizat de Hillary Clinton, Warren Buffett a spus ca miliardarii ca el nu patesc taxe destul de mari.
Buffett a afirmat ca el plateste un impozit echivalent cu 17,7% din venitul impozitabil, in timp ce asistentul sau plateste echivalentul a 30% din venit.
Buffett a scos in evidenta o idee care circula de ceva vreme in anumite cercuri. Anul trecut Robert Reich, ministru al muncii in administratia Clinton, scria pe blogul personal ca "muncitori cu venituri medii platesc in prezent o parte mai mare din venituri sub forma de taxe decat o fac cei cu venituri peste medie".
"Avem fixat in minte principiul fiscalitatii progresive", a adaugat Reich. Aceste teorii sunt bune pentru campanii electorale, dar la o analiza mai amanuntita realitatea este diferita.
Calculele recente facute de biroul care se ocupa de problemele fiscale din cadrul Congresului (CBO) scot la suprafata un sistem progresiv. (Cifrele se bazeaza pe date din 2004, dar de atunci legislatia din domeniul fiscal din SUA nu a suferit modificari importante.)
Cei mai saraci 20% dintre americani, cu un venit mediu anual de 15.400 de dolari, platesc sub forma de taxe federale echivalentul a 4,5% din venit. Cei din clasa medie, cu venituri de aproximativ 56.200 de dolari, platesc 13,9%, iar cei mai bogati 20%, cu venituri medii de 207.200 de dolari, platesc 25,1%.
La varful piramidei taxele platite sunt si mai mari. Cei mai bogati 1% dintre americani, cu venituri de peste 1.259.700 de dolari, platesc 31,1% din venituri sub forma de taxe care merg la guvernul federal.
Problema este urmatoarea: de ce plates