Lavanda (Levantica) - cu denumirea botanica de Lavandula angustifolia - este o planta destul de des intilnita in gradinile noastre. Provine din Bazinul Mediteranean, Africa de Nord, Asia de Sud-Est sau Insulele Canare si este cultivata mai ales pentru parfumul foarte placut pe care il raspindeste la lasarea serii. In functie de varietate difera si perioada de inflorire - din mai pina in august. Varietatile Lavandula angustifolia „Hidcote Blue", „Grosso", „Dwarf Blue" sau „Munstead" sint cele de sezon, cu inflorirea in lunile iulie-august.
Genul cuprinde indivizi din aproximativ 30 de specii, toate apartinind familiei Lamiaceae, plante perene, ierboase sau chiar sub forme arbustive. Florile sint parfumate, insa si melifere, atragind albinele si avind culori variate: bleu, violet, mov sau albe. Tot de varietate depinde si talia. Astfel, intilnim levantica de la 30 cm pina la 100 cm inaltime.
„Prefera expunerea in plin soare, solurile normale, destul de uscate si cu o aciditate neutra, chiar usor calcaroase. Aspectul este de tufa, frunzisul persistent, iar perioada indicata pentru plantare este primavara. Se poate inmulti prin seminte tot in perioada primaverii desi acestea pot incolti destul de greu. Pentru o tufa relativ matura trebuie sa se astepte si 3 ani, sau prin butasi in iulie-august", a explicat Alina Maximiuc, peisagist la Green Service Romania.
Udatul Lavandei, taierile regulate sint indispensabile, trebuindu-se sa se faca imediat dupa inflorire, pentru a-i pastra forma rotunjita. Trebuie avut insa grija, deoarece o taiere radicala va dauna plantei si totodata va reduce drastic numarul mugurilor floriferi.
„Efectul estetic in amenajarea unei gradini cu Lavandula angustifolia este foarte usor de obtinut. Aceasta arata foarte bine in asociere cu trandafiri pitici sau chiar trunchi. In asociere cu plante ale caror flori sint galbene sau port