- Diverse - nr. 139 / 19 Iulie, 2007 Este vremea vacantelor la mare sau la munte, a bronzatului… Atentie, insa la insolatii! Afectiunile datorate caldurii constituie o cauza importanta a mortalitatii la nivel mondial, mai ales in tinuturile calde. Intr-un mediu cu temperaturi ridicate, corpul uman "scapa" de excesul de caldura prin cresterea fluxului sanguin la nivelul pielii, prin transpiratie si expirarea aerului cald. Atunci cand aceste mecanisme sunt depasite, pot aparea semne de insolatie. Daca temperatura aerului este prea ridicata (sau prea umeda), sistemul de termoreglare a organismului nu mai face fata, astfel incat temperatura interna poate atinge valori alarmante, determinand aparitia leziunilor cerebrale si la nivelul altor organe.
Cum previi insolatia?
La prima vedere, raspunsul pare extrem de simplu si la indemana oricui - evitarea expunerii la soare/temperaturi ridicate, mai ales intre orele 12.00-17.00. Hainele trebuie sa fie cat mai lejere, usoare si, de preferat deschise la culoare. Se recomanda consumul a cat mai multor lichide pe zi - in special apa, sucuri naturale, ceaiuri si evitarea alcoolului, cafelei, ne spunea dr. Liana David, seful Biroului Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate din cadrul ASP Mures. Daca sunteti la mare sau undeva la plaja se aplica in mod regulat creme sau spray-uri cu factor de protectie mare. Nelipsite din garderoba trebuie sa fie palarioara sau sapca.
Masuri de prim-ajutor
Primul ajutor in caz de insolatie consta in: asezarea victimei la umbra, cu sustinerea capului mai sus decat trunchiul; este indicat ca gatul sa fie liber (se slabeste nodul de la cravata, se descheie nasturii de la camasa sau rochie etc.); pe cap se aplica comprese umede si reci. Se recomanda administrarea de lichide dulci daca persoana nu varsa. Daca tratamentul primelor simptome nu da rezultat intr