Caldura excesiva ii inclina pe unii oameni la gesturi extreme. Recent, doi barbati si-au macelarit pur si simplu nevestele, unul dand 33 de lovituri de cutit, iar celalalt lovind cu bardita. Politistii spun ca nu este exclus ca unul din factorii care i-au impins la asemenea gesturi sa fie si canicula. Psihiatrii argumenteaza ca, intr-adevar, canicula duce la accentuarea tendintelor negative.
Temperaturile ridicate cresc gradul de agresivitate chiar si la persoanele aparent normale, iar cei care au deja o afectiune psihiatrica sunt expusi la crize incontrolabile
Ieri, la orele pranzului, termometrul indica 42 de grade Celsius in zona complexului studentesc Tudor Vladimirescu. Insa, in realitate, temperatura este mult mai ridicata. "Temperatura urbana" este un nou concept vehiculat pentru orase, pentru ca la temperatura inregistrata oficial se adauga poluarea, care amplifica efectul de sera, radiatia emanata de asfalt sau de cladirile incalzite.
Practic, temperatura urbana poate fi mai mare cu 5-10 grade Celsius mai mare decat cea normala.
Indicele de confort termic a depasit in aceste zile pragul critic de 80 de unitati. Acest lucru inseamna ca oamenii au resimtit o caldura mult mai mare in corp, deoarece o valoare ridicata a indicelui inseamna o reducere a ratei de evaporare a caldurii.
Specialistii sustin ca, la 45 de grade Celsius, apar crampele musculare si extenuarea, la 46-54 de grade apare riscul de soc termic, iar la peste 54 de grade C organismul intra in colaps.
Organismul uman resimte din plin efectul temperaturilor ridicate. Cei mai multi oameni se simt obositi, iritati, incearca senzatii de lesin si dureri de cap. In plus, caldura ne poate face irascibili si agresivi cu cei din jur.
Ameteli, migre