Oferta bogată de programe îi pune pe candidaţi în dificultate atunci când vor să susţină examende admitere la facultate Pentru ce fel de facultate ar trebui să optez? Să fie de stat sau Oferta bogată de programe îi pune pe candidaţi în dificultate atunci când vor să susţină examende admitere la facultate
Pentru ce fel de facultate ar trebui să optez? Să fie de stat sau particulară? Unde învăţ cel mai bine carte?
Cum sunt văzuţi absolvenţii facultăţilor private la angajare? Cât de mult contează pe piaţa muncii ce ai terminat? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări pe care tinerii şi le pun atunci când se hotărăsc să-şi continue studiile.
Specialiştii în programe educaţionale spun că nu contează unde urmezi cursurile, ci mai degrabă ce acumulezi în anii de studiu. Experţii în recrutare susţin că la angajare contează mai puţin de unde provine diploma, şi mai mult ce ştii să faci.
"Există la noi nişte prejudecăţi cum că cei de la facultăţile particulare n-ar fi foarte buni. Aceasta din cauză că, până acum, cei care susţineau examene la psihiatrie picau la stat. Dar facultatea absolvită nu influenţează decizia de angajare", explică Adrian Ciocodan, director general de la Smartbox, firmă de consultanţă în recrutare.
Experţii în educaţie spun că România, ca sistem de învăţământ, nu se poate compara cu alte state, unde
universităţile private sunt mai bine văzute decât cele de stat.
Ministerul Educaţiei dă liber la taxe
Oficialii de la Ministerul Educaţiei susţin că nu contează unde te înscrii, ci cum parcurgi programul de studii şi cu ce rezultate ai terminat. "Angajatorul se uită la cât ai acumulat şi cum îţi foloseşti cunoştinţele.
Pentru noi nu există universităţi publice sau private, noi punem accent pe calitatea programelor de
educaţie", spune Dumitru Miron, secretar de stat pentru învăţământul univer