Domeniul va urma trendul sectorului bancar
Venitul unui broker poate ajunge la cateva mii de euro
Cererea pentru posturile de brokeri pe piata romaneasca de capital este destul de mare in acest moment, dar reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare afirma ca in viitor, pe masura ce domeniul se va dezvolta, se vor confrunta cu o lipsa a fortei de munca, asa cum se intampla si in sectorul bancar.
Mihai Chisu, Broker la Egnatia Securities, este de parere ca societatile de brokeraj trebuie sa se astepte la o lipsa a fortei de munca.
"In functie de operatiunile pe care le face o societate de brokeraj, si numarul de brokeri este mai mare sau mai mic. Acesta difera tinand cont de urmatoarele aspecte: societatea are sucursale, foloseste sau nu servicii de internet trading, are multi clienti institutionali, se orienteaza catre retail etc.
Cred ca pe masura ce acest domeniu se va dezvolta vom asista la o situatie similara cu cea din sistemul bancar, in care se observa lipsa de forta de munca calificata pentru acest domeniu", ne-a declarat Chisu.
"Sunt foarte multi absolventi din domeniul economic si juridic care vor sa ocupe un loc de munca, iar printre primele optiuni ale lor se afla piata de capital. De exemplu, pentru un post scos la concurs primim in jur de 30-40 de cereri", a precizat Iulian Panait, presedinte KTD Invest.
"Concurenta este destul de mare pe posturile de broker, iar in cadrul unei firme de brokeraj sunt mai multe pozitii. Asa ca foarte multe case de brokeraj prefera brokerii care sunt absolventi de studii superioare“, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.
Salariile brokerilor, similare celor din domeniul bancar
Venitul unui broker creste odata cu vechimea in munca, dar mai ales cu experienta acumulata. La salariul de baza se adauga, de regula, prim