Audierea lui Mohammad Munaf, în Irak, prin o comisie rogatorie sau prin videoconferinţă este imposibilă. Acest mesaj a fost transmis pe data de 12 iulie, în termeni diplomatici, de către
Audierea lui Mohammad Munaf, în Irak, prin o comisie rogatorie sau prin videoconferinţă este imposibilă. Acest mesaj a fost transmis pe data de 12 iulie, în termeni diplomatici, de către însărcinatul cu afaceri al României la Bagdad, consilierul Cristian Voicu.
Într-o scrisoare ataşată la dosarul din România, Cristian Voicu a făcut o radiografie la zi a situaţiei din Irak. Diplomatul a răspuns unei solicitări făcute de magistratul Geanina Arghir, cea care instrumentează la Curtea de Apel Bucureşti dosarul de terorism al lui Mohammad Munaf, şi care voia să afle situaţia juridică exactă şi locul de detenţie al acestuia. Judecătorul ar fi vrut să audieze alţi nouă martori - parteneri de afaceri ai lui Munaf şi complici irakieni.
"Reamintim faptul că responsabilii irakieni au subliniat, în repetate rânduri, că Mohammad Munaf, precum şi celelalte persoane solicitate nu au cetăţenie română, că între România şi Irak nu există niciun acord de cooperare juridică, iar sistemul juridic irakian - bazat pe legea Coranului - este (total) diferit de cel românesc (cu trimitere la solicitările de comisie rogatorii, practică inexistentă în dreptul irakian)", arată în scrisoarea sa diplomatul.
Voicu mai arată că, urmare a situaţiei existente, Ministerul Justiţiei irakian are posibilităţi de acţiuni limitate, cooperare defectuoasă cu alte autorităţi, iar priorităţile acestuia "sunt nu numai foarte mari ca volum, ci şi complicate (între 300 şi 400 de arestări zilnic, numeroase cazuri de terorism etc.), iar resursele nu pot satisface nici jumătate din solicitări".
Ţinut într-o locaţie secretă
Condamnat la moarte prin spânzurare de instanţele irakiene, Mohammad Muna