Bancile romanesti membre ale unor grupuri financiare europene inregistreaza o parte a creditelor acordate clientilor din Romania la alte banci din grup. Bancpost, UniCredit Tiriac si ING Bank sint doar trei dintre acestea.
„Bancpost a externalizat in 2006 credite pe zona corporate catre firme din cadrul grupului. Nu am dat publicitatii cifre privind volumul acestora si nici nu intentionam sa o facem, dar ordinul de marime este unul semnificativ“, a declarat pentru Cotidianul Mihai Bogza, presedintele Bancpost, care are ca actionar majoritar grupul grec EFG Eurobank.
ING Romania a trecut si ea o parte a creditelor acordate in tara in bilanturile bancii-mama. Mai mult, reprezentantii ING considera ca, in viitorul apropiat, majoritatea tranzactiilor de pe pietele financiare romanesti se vor face din centre europene.
„Cred ca, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, se fluidizeaza tot mai mult piata unica europeana a serviciilor financiare si tot mai multe tranzactii se vor face din centre unice pentru mai multe tari din Europa, inclusiv Romania“, ne-a spus Misu Negritoiu, directorul general executiv al ING Bank.
La nivelul anului 2005, „exportul“ de credite se ridica la aproximativ trei miliarde de euro, potrivit unor estimari ale presedintelui Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac, Dan Pascariu, pina in 2006 presedinte al HVB Tiriac.
„O apreciere in acest sens pentru 2006 nu este posibila, avind in vedere ca o parte dintre creditele externalizate sint constituite din credite inregistrate direct la bancile-mama, deci neraportate la BNR“, ne-a spus Pascariu, care a adaugat ca, in 2006, HVB Tiriac a exportat credite de aproximativ 700 de milioane de euro.
Raportat la volumul creditului neguvernamental din 2005, de 16,7 miliarde de euro, volumul de credite exportate reprezinta aprox