La vreme de mineriade, prima femeie procuror general din Romania, Laura Codruta Kovesi, era inca la liceu. N-a crescut in orice familie - tatal sau era procuror la Sibiu -, dar e putin probabil ca evenimentele care au izolat Romania in lume sa fi contat foarte mult in viata adolescentei.
Astazi, Laura Codruta Kovesi este arbitru intr-o batalie pe viata si pe moarte pe dosarele revolutiei si mineriadei din 1990. si noi, dar si tanara doamna procuror general stim ca ne imbatam cu apa rece cand vorbim de democratie reala si de stat de drept cat timp nu clarificam ce s-a intamplat in anii ’90 si cine sunt, cu adevarat, elitele politice si economice de astazi.
Toate dificultatile drumului de la dictatura la statul de drept au pornit de la "emanatii" revolutiei, iar acestia vor sa scape nepedepsiti. E cam greu, fiindca infractiunile comise de ei nu se prescriu prea curand, fiind asimilate unor crime impotriva umanitatii.
De fiecare data cand procurorul militar Dan Voinea s-a apropiat periculos de mult de zona interzisa - am numit formularea rechizitoriilor si trimiterea in judecata a vinovatilor pentru mortii si ranitii revolutiei si mineriadei - s-a intamplat ceva care a oprit cursul investigatiilor, demarate serios abia in 1997. In 2001 acel ceva s-a numit PSD care, revenit la putere, a luat dosarele de la Dan Voinea - sau l-a luat pe el de la ele – asa incat au fost acoperite de praf. Nu si de uitare, caci unii visau noaptea cum le vor arde ziua. Nenorocirea nu s-a intamplat, dovada ca Dumnezeu ne mai vede, din cand in cand. Nici Dan Voinea n-a fost arestat sau macar eliminat din Parchetul Militar, asa cum isi doreau destui. In 2005, Dan Voinea s-a reapucat de lucru si era pe punctul de a trimite in judecata persoane-cheie din statul roman, in frunte cu Ion Iliescu. Salvarea "emanatilor" in 2007 s-a numit Curtea Constitutionala, care a decis ca, daca D