O treime din cei 235.000 de studenţi din universităţile de stat beneficiază, anual, de unul dintre cele patru tipuri de burse, acordate de Ministerul Educaţiei Valoarea burselor sociale, O treime din cei 235.000 de studenţi din universităţile de stat beneficiază, anual, de unul dintre cele patru tipuri de burse, acordate de Ministerul Educaţiei
Valoarea burselor sociale, între 120-200 lei
Studenţii cu venituri mici în familie pot spera, în anumite condiţii, că intenţia lor de a evolua din punct de vedere educaţional va fi răsplătită financiar. Bursa de ajutor social nu este atât de consistentă ca în cazul celorlalte, dar le ajunge beneficiarilor de a-şi plăti masa, cazarea şi unele cărţi de specialitate. "Valoarea burselor sociale oscilează între 120 şi 200 lei", precizează directorul Ciucă.
Că sunt de excelenţă, de performanţă sau de merit, de studiu sau sociale, bursele studenţeşti pică foarte bine oricărui tânăr aflat pe băncile facultăţii. Numai că acest tip de subvenţie nu este unul definitiv, pe toată durata studiilor.
Există o serie de criterii stricte, evaluate periodic, care trebuie îndeplinite constant pentru a avea acces la bursă. De pildă, în cazul unor note mici, nu doar bursa poate fi pierdută, ci şi dreptul de a ocupa locul subvenţionat de la buget.
Fiecare universitate îşi fixează propriile criterii de acordare a burselor. În funcţie de posibilităţile materiale, cuantumul acestora poate atinge şi 800 de lei. Bursele de excelenţă şi cele de performanţă au cel mai ridicat cuantum, beneficiarii lor având şi mari şanse de reuşită la un post onorabil, odată cu absolvirea facultăţii.
Trecut în curriculum vitae, acest tip de burse poate convinge angajatorul că are în faţă un absolvent de top al specializării respective. "Mai ales că doar o singură bursă de acest tip se acordă, pe facultate. În general, valoarea burs