Lumina este unul dintre cele mai importante elemente ale vietii noastre. Este clar ca fara ea cu greu s-ar putea supravietui.
In constructia si amenajarea unei case se mizeaza foarte mult pe efectul si prezenta luminii. Cea puternica accentueaza contrastele, intuneca umbrele si face ca zonele laminate sa straluceasca. Alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare. Caci oricita lumina am avea in incapere pe parcursul zilei, aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice daca nu este corect amplasata. Lumina are o importantta majora in lucrarile de amenajari interioare. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa stabilim daca este sau nu suficienta lumina naturala ce ajunge in incapere, raportata la destinatia acesteia.
Locuinta noastra traieste in lumina
Ca o completare si prelungire a luminii naturale, cea artificiala are scopul de a defini fiecare loc important din incapere. Daca proiectarea instalatiei electrice este facuta simultan cu proiectul casei sau al amenajarii interioare, atunci se va obtine un efect vizual armonios fara un efort fizic si material deosebit. „Exista trei tipuri importante de lumina artificiala care se cauta pentru obtinerea combinatiei celei mai adecvate: lumina generala (uniform distribuita), lumina locala (folosita pentru activitati specifice precum cititul) si lumina decorativa (care scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei)", a explicat Oana Costan, designer al Vektor Design.
Lumina din living reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Intensitatea acesteia trebuie sa se adapteze in functie de cum se vrea sa se foloseasca aceasta incapere, ca spatiu de reprezentare sau de oaspeti.
In bucatarie, amplasarea luminii se va supune in special criteriului functionalitatii, punindu-se in evident