Botulismul, boală considerată eradicată in Europa, a lovit recent Romănia. Pe căt de rar, botulismul este urmare a consumului fie a unor alimente de regulă de import, din afara UE, procesate industrial necorespunzător, fie a unor "produse tradiţionale", cum sunt murăturile sau diferitele alimente din carne, puse la conservat in propria gospodărie.
Dacă aţi măncat o conservă sau murături "de la bunica" şi incepeţi, brusc, să vedeţi dublu, nu mai puteţi ţine ochii deschişi, aveţi ameţeli, inghiţiţi cu dificultate sau aveţi gura uscată, muşchii slăbiţi etc., aveţi foarte multe şanse de a fi băgat in gură poate cea mai periculoasă otravă din lume.
BOALĂ RARĂ. Clostridium botulinum este o bacterie pe căt de rară, pe atăt de periculoasă. Ea produce o otravă puternică, despre care se spune că ar fi suficiente căteva sute de grame pentru a ucide intreaga populaţie a planetei. Din fericire, pe căt este de periculoasă, pe atăt este de rară această bacterie. Ea poate fi contractată prin alimente, de regulă prin cele conservate, dar şi prin răni, atunci cănd respectiva leziune este expusă contactului cu un mediu in care există aceşti spori. Aceste cazuri sunt insă foarte rare, pericolul cel mai mare reprezentăndu-l murăturile şi conservele de casă. Niculai Popărlan, directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, explică şi de ce: "Este o bacterie foarte pretenţioasă, care are nevoie de anume condiţii pentru a apărea, cel mai frecvent in cazul mediilor alcalinizate. De aceea, orice aliment care prezintă modificări organoleptice trebuie imediat aruncat". Murăturile şi conservele care mucegăiesc sau işi schimbă gustul sub orice formă trebuie evitate. Ele nu sunt nepărat contaminate cu Clostridium botulinum, dar reprezintă medii in care se dezvoltă această bacterie.
PROCESATELE - RISC ZERO. In privinţa conser