Pentru a doua oara in ultimele trei luni, Guvernul de la Bucuresti a primit avertizare din partea CE privind intarzierea transpunerii directivelor UE in legislatia romaneasca.
In urma celei de-a doua scrisori de avertizare, Executivul va trebui sa trimita Comisiei Europene (CE), pana la sfarsitul acestei luni, o informare referitoare la stadiul aprobarii actelor normative care preiau normele europene. "In prezent, mai avem circa 130 de acte. O parte dintre acestea fac parte din categoria celor care trebuiau transpuse pana acum, iar celelalte au termene care merg pana in 2009", a declarat ieri secretarul de stat Adrian Ciocanea, sef al Departamentului pentru Afaceri Europene. Acesta a mai precizat ca CE accepta un "deficit" de transpunere a legislatiei de 2%, numai ca Romania mai are de transpus circa 15% din normele europene.
Nu la fel de clara este situatia in ceea ce priveste motivele acestor intarzieri. Potrivit oficialilor romani, pe de o parte este vorba de numarul mare de directive europene care trebuie preluate in legislatia interna (aproximativ 1.700), iar pe de alta procesul continua sa fie ingreunat de probleme de natura... tehnica. "Paradoxal, unele dintre actele ce trebuie emise sunt ordine de ministru care ar trebui sa fie rezolvate repede, dar la Ministerul Agriculturii, de exemplu, sunt sase ordine de ministru care asteapta ca in Monitorul Oficial sa fie publicata hotararea de Guvern in baza careia sa poata fi emise. Pentru ca hotararea are sute de pagini, asteptam saptamani in sir tiparirea documentului, deoarece Monitorul Oficial lucreaza foarte greu. Iata cum o problema tehnica ne impiedica sa rezolvam sase directive, care ar scadea de la 23 la 17 numarul problemelor nerezolvate", a spus Ciocanea.
Pentru a doua oara in ultimele trei luni, Guvernul de la Bucuresti a primit avertizare din partea CE privind intarzierea