Nu ne surprinde faptul ca laureata Premiului Nobel pentru literatura se dedica, intr-un „roman privat“ – dupa „Placere“ si „Aviditate“ – „Invidiei“, drept cea de-a treia tema din seria celor sapte pacate capitale. Surpriza consta insa in modalitatea de publicare – intrucit Jelinek a ales Internetul, mai precis pagina web personala, drept organ public de editare. Initial, proiectul a fost gindit doar ca un text electronic obisnuit; opera a ajuns insa acum deja la cel de-al cincilea si ultimul capitol, fara ca vreo editura sa se fi interpus intre producatoare si consumator – si astfel romanul a devenit si mai privat.
in centrul lucrarii se afla existenta umana in epoca somajului. Locul in care se petrece actiunea, cum se spune, de obicei, este un oras precum Eisenerz in Stiria. Pe scurt, aceasta nu este o carte, acesta nu este un loc, iar autoarea a interzis sa se citeze din roman, intrucit este privat. in fine, Jelinek a fost deja data in judecata pentru incalcarea dreptului la viata personala. Se repeta astfel vechea poveste prin care romanciera austriaca a atacat sportul, diferenta de gen si pietatea fata de decedati.
Totodata, ultimul sau roman nu este mai putin actual. Autoarea este perfect constienta de caracterul problematic al unui roman publicat pe net si se foloseste deliberat de aceste dificultati, la fel cum se serveste, de pilda, de propriile lucrari si de ale altora, de la H. C. Artmann la Thomas Bernhard.
http://www.elfriedejelinek.com/
Viena
Nu ne surprinde faptul ca laureata Premiului Nobel pentru literatura se dedica, intr-un „roman privat“ – dupa „Placere“ si „Aviditate“ – „Invidiei“, drept cea de-a treia tema din seria celor sapte pacate capitale. Surpriza consta insa in modalitatea de publicare – intrucit Jelinek a ales Internetul, mai precis pagina web personala, drept organ public de editare. Initial,