Pentru a acoperi cererea, facultăţile de Drept au creat masterate şi doctorate în această specializare Chiar dacă studiază în facultate şi dreptul mediului, şi Drepturile omului, foarte Pentru a acoperi cererea, facultăţile de Drept au creat masterate şi doctorate în această specializare
Chiar dacă studiază în facultate şi dreptul mediului, şi Drepturile omului, foarte puţini licenţiaţi în ştiinţe juridice ajung să practice aceste specializări. Cei mai mulţi optează tot pentru cele clasice precum civilul, penalul şi comercialul, chiar dacă piaţa este suprasaturată. O specializare în drepturile omului este cea mai sigură cale către instituţiile europene de profil.
Cea mai tânără şi mai modernă ramură de drept şi disciplină ştiinţifică juridică, dreptul mediului s-a afirmat începând cu anii 1970 în Occident şi după 1990 şi în România. Specializarea în dreptul mediului acţionează în mai multe domenii.
"Absolvenţii pot deveni jurişti ecologi pe probleme de drept intern sau de drept comunitar - mai ales că 40% din reglementările UE se referă la protecţia mediului, precum şi specialişti de drept internaţional al mediului", precizează prof. univ. dr. Mircea Duţu, rectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti.
El aminteşte că s-au creat masterate şi doctorate în această specializare de drept. "Mai mult, unele ţări au optat chiar pentru instanţe şi Parchete specializate în probleme de mediu - SUA, Spania, Danemarca, Suedia. În aceste ţări, fiecare întreprindere importantă este obligată de legislaţii sau de realităţi să recurgă la serviciile consultantului ecojurist.
Şi marile cabinete de avocatură - precum cel condus de fostul vicepreşedinte al SUA Al Gore, de exemplu, s-au specializat în dreptul mediului, oferind consultaţii de calitate", subliniază rectorul de la Universitatea Ecologică.
Viitorii experţi din domeniu vor trebui să