Drama pensionarilor din Romania este mult mai grava decat in restul Europei, pentru ca de 17 ani este tratata cu demagogie.
Recorelarea, recalcularea si rerecalcularea pensiilor, prilejuri de umilire a multor varstnici de catre functionarii de la ghisee.
Peste 31.000 de pensionari bucuresteni mai asteapta luarea in considerare a adeverintelor depuse din 2005.
Sistemul public de pensii a fost demolat prin "peticirea" Legii 19/2000 cu 40 de modificari. Parlamentarii au recunoscut ca legea este proasta, votandu-si pensii discretionare, alaturi de magistrati, diplomati, militari.
recorelarea si recalcularea pensiilor continua sa ramana cosmarul a milioane de varstnici. In fiecare dimineata, mai ales in Bucuresti, batrani de varsta senectutii se lasa umiliti in fata ghiseelor, dupa ore de asteptare la coada. stiu dinainte raspunsul functionarei casei de pensii care se repeta de fiecare data dupa ce intreaba cand vor primi recalcularea pensiei care sa includa si salariile din adeverintele aduse, nu de putine ori, inca de acum doi ani. Inca peste 31.000 de pensionari mai asteapta re-recalcularea cuantumului. Abia la inceputul lunii trecute s-au solutionat ultimele 525 de cereri pentru o alta recalculare in baza Legii 276/2004 pentru pensionarii cu facultate. O alta mare nemultumire a batranilor este modul gresit de calculare si recalculare a pensiilor. Dupa cele peste 40 de modificari ale Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, nici specialistii caselor de pensii nu se mai descurca. Intr-adevar, legea arata ca o haina prea mult peticita, care trebuie neaparat schimbata si mult simplificata. Nici programul de calcul al pensiilor nu este transparent, fiind considerat proprietatea Casei Nationale de Pensii, in mod paradoxal, fiindca tot personalul este platit din banii contribuabilului la asigurarile sociale de stat. Aceasta secret