Prof. dr. Ioan Curtu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), atrage totuşi atenţia că mai avem de recuperat ceva faţă de Uniunea Prof. dr. Ioan Curtu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), atrage totuşi atenţia că mai avem de recuperat ceva faţă de Uniunea Europeană
Adevărul: Aşadar, 2007 este primul an în care vom număra eurobobocii din facultăţi...
Ioan Curtu: Aşa este! Şi mai pot spune că, la nivel naţional, programa universitară se suprapune cu cea europeană în proporţie de 80-85%. Ce-i drept, ar fi nevoie de o flexibilizare mai mare a traiectoriei studenţilor prin facultate. Mă refer aici la o posibilitate sporită de a-şi alege cursurile pe care le consideră cele mai adecvate pentru ceea ce vor face după absolvire, în aşa fel încât să nu se renunţe nici la materiile de bază pe specializarea aleasă.
Marea noutate a admiterii 2007-2008 este că toţi cetăţenii din UE pot fi candidaţi la universităţile noastre, din acest an. Practic, nu va mai exista un tratament deosebit pentru ei, mai ales dacă este vorba de taxe.
- Concurs de admitere sau concurs de dosare?
- La unele universităţi, candidaţii sunt testaţi. La altele - nu! Acum, depinde şi de nivelul de cunoştinţe al celor care aspiră la viaţa de student. Multor rectori le este teamă că, dacă introduc examen de admitere, s-ar putea să rămână fără candidaţi... Aşa că preferă să nu rişte.
Totuşi, vă pot spune cu siguranţă că, la universităţile la care nu există examen de admitere, doar 30-40% din cei admişi mai ajung să-şi dea licenţa, fiind foarte mulţi care se plictisesc pe parcursul anilor de facultate. Sunt studii care indică această situaţie! În timp ce la cele în care există o testare eliminatorie, procentajul celor care termină este de aproape de 90%...
@N_