Lucian Anghel, economistul-sef al BCR BCR nu a operat tranzactii pe piata valutara interbancara in contul Bancii Nationale, asa cum au sugerat speculatiile care au circulat pe piata in prima parte a acestei luni, cand s-a intrerupt trendul de apreciere a leului, a declarat pentru ZF Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"BCR este cea mai mare banca din Romania si are cel mai mare potential de tranzactionare dintre toate bancile locale. Avem relatii de afaceri cu mari banci din regiune, care atunci cand vor sa tranzactioneze pe piata locala aleg in mod firesc BCR, datorita potentialului de trading", spune Anghel.
Astfel explica el cumpararile de valuta care au fost sesizate pe piata in ultima vreme, afirmand ca operatiunile respective nu au avut legatura cu o interventie indirecta a bancii centrale. Daca BNR voia sa intervina pentru a limita aprecierea leului, ar fi facut-o direct si transparent, considera Anghel, asa cum fac si alte banci centrale, pentru a-si reconfirma oricand e nevoie capacitatea de a interveni pe piata.
Si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a negat ca banca centrala ar fi intervenit indirect prin cumparari de valuta.
Ieri, euro a schitat reluarea tendintei de scadere pe piata valutara, dupa trei zile la rand in care a stationat la niveluri de 3,128-3,129 lei pentru un euro. BNR a calculat un curs de 3,1276 lei/euro, in coborare cu 0,13 bani fata de sedinta de tranzactionare precedenta.
Miscarea a avut loc in conditiile in care Ministerul Finantelor a atras de pe piata 100 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,8% pe an.
Lucian Anghel nu impartaseste teoria conform careia BNR ar putea reduce din nou dobanda de politica monetara pe 31 iulie prin prisma presiunilor de apreciere a leului, vazand o asemenea eventuala miscare drept o decizie fireasca in contextul scaderii dobanzilor pe piata si a