Asociatia Vector este un grup de tineri artisti, filosofi, sociologi etc. care organizeaza Bienala de Arta Contemporana "Periferic", precum si diverse expozitii sau simpozioane, unul dintre obiective fiind acela de a crea o infrastructura culturala independenta in Iasi.
Cam asa s-ar (auto)defini, intr-o fraza, una dintre cele mai active asociatii culturale iesene, al carei presedinte-fondator este artistul Matei Bejenaru.
Imi amintesc ca, in urma cu ani, pe la varsta primelor contacte culturale, am participat, cumva intamplator, la un happening al lui Matei Bejenaru. Care m-a facut sa ma intreb, atunci, daca nu cumva unul dintre noi are probleme serioase in a defini un moment artistic. Intre timp trebuie sa recunosc - si sa incerc sa dau vina, totodata, pe cei putin peste 20 de ani pe care-i aveam - ca problemele unei asemenea definitii erau de partea mea, neavand pe-atunci alte repere in afara celor clasice pentru a percepe o manifestare artistica. Matei Bejenaru iesea inca din deceniul trecut din sfera conventiilor, socand uneori un public cultural local mult prea putin dispus sa inteleaga noile arte vizuale.
Intre timp, publicul a fost antrenat asa cum, in Romania, se obisnuieste. Bienala "Periferic", Asociatia Vector cu toate proiectele sale au strans o seama de participari si succese internationale, au inceput sa devina, tot pe complicata ruta Occident-Bucuresti-Iasi, niste repere culturale reale, astfel ca, in prezent, actiunile pe care le organizeaza beneficiaza nu numai de sustinerea unui public iesean select, dar si de o tot mai consistenta vizibilitate media, nu doar locala. Sau, mai corect spus, si de o vizibilitate media locala, creata insa de presa nationala ori chiar internationala.
N-am cum sa ma refer aici la toate initiativele asociatiei si nici la valoarea lor culturala de ansamblu. De aceea, o sa amintesc doar despre n