Preşedintele Băsescu a pierdut iniţiativa politică, iar premierul Tăriceanu încearcă să evite împărţirea succesului cu PSD Şeful statului a semnat decretul de promulgare a legii
Preşedintele Băsescu a pierdut iniţiativa politică, iar premierul Tăriceanu încearcă să evite împărţirea succesului cu PSD
Şeful statului a semnat decretul de promulgare a legii privind majorarea pensiilor, dar nu pentru că ar fi fost de acord cu această măsură. Potenţialul electoral al categoriei sociale vizate de actul normativ este foarte mare, iar Traian Băsescu nu îşi putea permite vreun pas greşit.
De cealaltă parte, premierul Tăriceanu a luat o decizie discutabilă în plan economic, însă mizează pe faptul că va mai recupera din procentele pierdute în sondaje de PNL.
Preşedintele şi-a motivat hotărârea de a semna decretul de promulgare şi prin faptul că parlamentul şi-a asumat implicaţiile majorării pensiilor, votând legea în cauză. El nu a scăpat însă prilejul de a critica în termeni duri Cabinetul Tăriceanu.
"Incompetenţi, diletanţi, lipsiţi de responsabilitate, laşi", sunt calificativele acordate echipei de la Palatul Victoria.
Traian Băsescu avea însă posibilitatea să reîntoarcă actul normativ la parlament, spre reexaminare. Nu a făcut-o, deşi cu o săptămână în urmă spunea că legea încalcă prevederile Constituţiei, respectiv articolul 138, alineatul 5 - "nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare".
Preşedintele declara că nu vrea ca pensionarii să fie păcăliţi "pentru a li se lua voturile", aşa cum s-a întâmplat în 2004, pe vremea guvernului Năstase.
Traian Băsescu i-a trimis şi o scrisoare primului-ministru în care îi cerea să răspundă dacă se modifică plafoanele la ajutoarele de încălzire, în sensul că "le dăm 50 de lei la pensie şi le luăm 80". În plus, Băsescu vroia să ştie dacă se vor m