Considerat de centrele de înfrumuseţare drept cel mai sigur şi mai rapid mod de bronzare, dar contraindicat însă de medici, solarul continuă să fascineze adepţii pielii arămii. Şi
Considerat de centrele de înfrumuseţare drept cel mai sigur şi mai rapid mod de bronzare, dar contraindicat însă de medici, solarul continuă să fascineze adepţii pielii arămii.
Şi chiar dacă despre solar se vorbeşte şi se scrie mai mult în perioada verii, o dată cu avertizările despre pericolul expunerii la radiaţiile solare, această metodă de bronzare artificială este folosită tot timpul anului.
Ultraviolete A sau B
Este - sper! - cunoscut pericolul expunerii excesive la radiaţiile solare. Pe lπngă arsurile şi îmbătrπnirea prematură a pielii, soarele este responsabil şi de apariţia cancerului de piele. În afara luminii vizibile, radiaţiile solare care ajung la suprafaţa pămπntului conţin raze infraroşii şi ultraviolete A şi B.
Responsabile pentru bronzarea rapidă sunt radiaţiile ultraviolete A, care mai au rolul de a sintetiza vitamina D în organism, indispensabilă pentru fixarea calciului în organism, intervenind şi în stimularea imunităţii. Expunerea pe termen lung la UVA provoacă însă îmbătrπnirea pielii, apariţia prematură a ridurilor, dar şi unele leziuni degenerative.
Dezavantajele
Bronzul produs de UVA este însă de scurtă durată. Stimularea producerii de pigment melanic la nivelul pielii se face datorită ultravioletelor B, al cărui efect de bronzare începe la 48 de ore de la expunere şi durează 2-3 luni. UVB sunt cele care provoacă arsurile solare, dar şi fotodermatozele şi cancerul cutanat.
Radiaţiile emise de solar sunt filtrate, astfel că expunerea se face controlat. Aceste aparate emit în principal ultra-violete de tip A, existπnd însă şi un procent de UVB, care, conform normelor de funcţionare nu ar trebui să depăşească 1,5