"Operatiunea Venona" si "victimele" sale
Incepand din 1946, serviciile de informatii americane, in colaborare cu cele ale Marii Britanii, au desfasurat o ampla actiune de decriptare a mesajelor transmise, in intervalul 1942-1945, de catre agenti care lucrau pentru serviciile de spionaj sovietice pe teritoriul SUA, inclusiv ale unor diplomati de rangul cel mai inalt, in ciuda faptului ca URSS era aliata cu cele doua Mari Puteri vestice. Operatiunea a avut, multa vreme, un caracter strict secret, el nefiind cunoscut nici chiar presedintilor SUA. Si totusi, existenta acestui proiect a devenit cunoscuta sovieticilor in 1949, datorita actiunii reprezentantului serviciului secret britanic SIS in SUA, "cartita" Kim Philby. Ca rezultat, au fost alertati cei mai importanti agenti sovietici.
In cadrul "operatiunii Venona" au fost descifrate 2.200 de mesaje din cele cateva mii care fusesera interceptate. Potrivit investigatiilor unor istorici, prin acest proiect au fost identificati 349 de agenti care lucrau pentru sovietici, cei mai multi din cadrul Departamentului de Stat (ministerul de externe al SUA), in alte departamente si chiar la Casa Alba. Intre altele, datele rezultate din "operatiunea Venona" a facut posibila demascarea unor "spioni atomici", ca si a unor agenti sovietici din cadrul "grupului de la Cambridge".
Unul dintre cele mai "infiltrate" domenii a fost acela al diplomatiei, in cadrul Departamentului de Stat fiind identificati ca agenti sovietici o serie de persoane chiar din conducerea sa sau care fusesera active intr-o serie de ambasade. Intre acestia s-au numarat Marion Davis Berdecio (nume de cod "Lou") de la Ambasada SUA din Mexic, Robert Talbott Miller III (nume de cod "Mirage"), seful sectiei de afaceri interamericane din ministerul de externe, Gerald Graze, fost membru al Partidului Comunist din SUA, inflitrat in Departamentul de St