Animalele din Parcul Zoologic nu suferă de pe urma caniculei. Au parte de apă la discreţie, în piscine special amenajate de conducerea Grădinii Zoologice. „Urşii spre exemplu, au apă de jur împrejur. Dar preferă să stea în pădure la umbră. Animalelor nu le place însă să fie stropite, unele nu suportă şi fug”, explică Dumitru Daneş, directorul Grădinii Zoologice din Noua. Acesta susţine că în ciuda căldurii extreme, animalele n-au luat-o razna. „Deocamdată nu au devenit agitate. Dar şi în cazul în care devin nu prezintă niciun pericol, deşi nu au unde se manifesta”, susţine directorul Grădinii Zoologice.
Ţinând cont de condiţiile meteorologice actuale cu temperaturi mult crescute faţă de limitele normale, animalele sunt supuse unui stres termic ridicat, cu posibilitatea creşterii ratei de mortalitate a acestora. În acest context, specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimente-lor (ANSVSA) recomandă tuturor crescătorilor de animale să asigure condiţiile privind protecţia şi bunăstarea animalelor de fermă. Astfel, animalele trebuie să aibă „un adăpost corespunzător, care să le ofere protecţie de soare, hrană şi apă suficiente, îngrijire şi atenţie”. Pentru a nu intra în şoc hipertermic, vieţuitoarele trebuie udate cu apă la temperatura mediului ambiant. Dacă animalele prezintă hipertermie, manifestată prin uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidra-tare, deţinătorul trebuie să anunţe imediat medicul veterinar.
Dacă temperatura exterioară la umbră depăşeşte 25°C, animalele nu trebuie supuse la muncă în intervalul orar 12.00-16.00. Animalele din Parcul Zoologic nu suferă de pe urma caniculei. Au parte de apă la discreţie, în piscine special amenajate de conducerea Grădinii Zoologice. „Urşii spre exemplu, au apă de jur împrejur. Dar preferă să stea în pădure l