Directia Nationala Anticoruptie a demarat investigatiile in cazul a 140 de posibile fraude asupra fondurilor Comunitatii Europene. Numarul neregulilor legate de utilizarea fondurilor europene este de doua ori mai mare decat cel inregistrat in cursul anului trecut de Oficiul European de Lupta Antifrauda.
Procurorii anticoruptie au declarat vineri, pentru agentia NewsIn, ca cele mai frecvente infractiuni fac trimitere la utilizarea de documente false sau inexacte, pentru a facilita accesarea de fonduri europene prin programele Phare sau Sapard.
In cursul anului 2006 Romania a raportat cel mai mare numar de posibile fraude, 70 de cazuri, din cadrul grupului fostelor state in curs de aderare la structurile europene, conform raportului Oficiului European de Lupta Antifrauda, publicat pe 9 iulie.
Raportul OLAF
In cadrul raportului OLAF este mentionat si numarul de noi cazuri de frauda pentru statele aflate in curs de aderare in 2006. In cazul Bulgariei au fost raportate 27 de cazuri, pentru Romania 70, Turcia a fost mentionata cu 26 cazuri, Croatia cu 4, iar Macedonia cu 2.
Diferentele aparute intre diferite tari au fost explicate in raportul OLAF prin apel la cuantumul asistentei acordate, dar si prin infiintare structurilor antifrauda din Bulgaria si Romania. Conform Departamentului de Lupta Antifrauda, Romania este tara care a raportat cel mai mare numar de nereguli, fapt care releva implicarea autoritatilor romane in combaterea coruptiei.
In cazul dosarelor privind fondurile de pre-aderare din 2006, Romania figureaza pe primul loc cu un numar de 14 cazuri. Aceasta situatie este explicata si prin faptul ca mai mult de 61% din asistenta de preaderare, aproximativ 3 miliarde de euro, a fost acordata Romaniei si Bulgariei.
@N