Cei doi profesori americani de origine iraniană aflaţi din luna mai într-o închisoare din Iran şi-au recunoscut legăturile cu politica Statelor Unite privind promovarea democraţiei în
Cei doi profesori americani de origine iraniană aflaţi din luna mai într-o închisoare din Iran şi-au recunoscut legăturile cu politica Statelor Unite privind promovarea democraţiei în Orientul Mijlociu.
Haleh Esfandiari şi Kian Tajbaksh, cei doi profesori americani de origine iraniană, sunt deţinuţi de două luni în închisoarea Evin din Teheran. Ei fost acuzaţi de complot împotriva securităţii naţionale şi tentativă de a organiza o revoluţie de catifea împotriva regimului islamic.
În cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea de stat iraniană, cei doi au făcut dezvăluiri despre politica SUA privind Teheranul. "Obiectivul SUA este de a schimba din interior organismele de decizie din Iran", a declarat Esfandiari, care a fost arestată când s-a deplasat în Iran pentru a-şi vizita mama.
Esfandiari conduce departamentul pentru Orientul Mijlociu din cadrul centrului Internaţional Woodrow Wilson din Washington. Ea a mai declarat că deţine un rol important în organizarea unei conferinţe universitare în Statele Unite, unde vor fi invitate personalităţi din Iran.
"Rolul meu este să identific personalităţile care susţin democraţia", a mai afirmat profesorul american.
Confesiuni care sperie Casa Albă .La rândul său, Kian Tajbaksh a mărturisit că a fost consultant pentru Fundaţia Soros pe probleme legate de aspecte sociale şi politice specifice Iranului.
Fundaţia, finanţată de omul de afaceri american George Soros, este bănuită că intenţionează să înlăture regimul iranian în mod paşnic. Casa Albă a respins acuzaţiile celor doi profesori, afirmând că aceştia nu s-au implicat în conflictul dintre guvernul iranian şi administraţia americană. Mai mult, SUA