Oficialii Ministerului Muncii contrazic afirmaţiile preşedintelui Băsescu referitor la deficitul enorm pe care îl va genera majorarea pensiilor. Traian Băsescu a spus, luni seară, că după prima etapă de majorare a pensiilor, bugetul asigurărilor sociale va înregistra un deficit de 1,6 miliarde de euro. Apoi, conform calculelor preşedinţiei, deficitul cumulat în perioada 2008 – 2013 va fi de 30 de miliarde de euro, echivalentul sumei pe care România o va primi de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare.
Mariana Câmpeanu, preşedinta Casei Naţionale de Pensii, spune că nu are date care să îi permită o evaluare a deficitului din 2009 încolo, dar pentru 2008 creşterea pensiilor va fi acoperită de veniturile proprii. „Cu datele pe care le avem noi prognozăm că majorarea pensiilor din ianuarie 2008 va însemna un efort bugetar de 2,5 miliarde de euro care va putea fi acoperit integral în urma creşterii bazei de impozitare (datorită creşterii salariului mediu pe economie) şi în urma creşterii numărului de salariaţi”.
Nici ministrul Muncii, Paul Păcuraru, nu înţelege de unde a scos preşedintele Traian Băsescu deficitul de 30 de miliarde de euro. „M-am străduit, dar nu am reuşit să înţeleg de unde a scos preşedintele aceste cifre. Cred că a adunat matematic costul majorării pensiilor şi l-a trecut ca deficit. Cel puţin pentru majorările din 2008 este cert că nu va fi nevoie de nici un ban de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte situaţia din 2009 până în 2013, statisticile, indiferent dacă vorbim de Institutul Naţional de Statistică, de Comisia Naţională de Prognoză sau de orice alt organism, au un anumit grad de risc, de incertitudine.
Eu, de pildă, am prognoze atât de diferit încât, între un studiu şi altul, variaţia între creşterea numărului de salariaţi până în 2013 este de un milion. Nu poţi să ghiceşti astăzi cum va evolua PIB-ul, numărul de salariaţi