Homer, stie oricine, i-a facut pe orgoliosii si totodata vajnicii aparatori ai Troiei sa piarda razboiul lor de zece ani cu aheii dintr-o prostie. Dintr-o curiozitate prosteasca, mai bine-zis: ce altceva ar putea fi sa-ti introduci singur in curte vehiculul incarcat cu dinamita, pentru ca peste noapte sa-i sara portbagajul in aer si sa-ti arda casa! Lectia ii stimuleaza si astazi pe unii, iar pe multi altii pare sa nu-i fi invatat nimic important, de vreme ce inca mai accepta sa repete greseala. Chiar daca opereaza cu tastatura computerului.
Cu nu prea mult timp in urma, a devenit notoriu cazul unui australian cercetat (si acuzat) pentru vina de a fi expediat pe internet peste doua miliarde de mesaje ilegale ce faceau reclama la medicamentul-minune al sexualitatii, Viagra. Si asta inca nu-i decat un fleac, ne asigura cunoscatorii fenomenului, in raport cu mareea de spamuri care bantuie an de an monitoarele, obligandu-te sa cumperi programe antivirus din ce in ce mai perfectionate, sau sa ostenesti fizic, si zilnic, la stergerea manuala a enervantelor mesaje nesolicitate. Fara sa le deschizi, fireste, fiindca nu-ti garanteaza nimeni ca unele dintre ele n-au sa-ti reverse brusc, in hard disk si pe unde se mai poate, multime de ahei electronici, inarmati cu lanci si cu torte de piroman.
Australia este renumita pentru legile stricte pe care le aplica in cazul cetatenilor sai implicati in intoxicarea internetului cu mesaje comerciale nesolicitate. Amenzile sunt de-a dreptul fantastice: 165 de mii de dolari USA pentru prima culpa si aproape un milion pentru recidiva. Nu per ansamblu, ci pe zi. Si asta indiferent de unde actioneaza australianul in cauza, de pe teritoriul national sau din vreun ungher ascuns al lumii. Asa s-a si intamplat cu cel parat de olandezi Autoritatii Australiene pentru Comunicatii si Media. Infractorul inchiriase cu vreo zece mi