Muzeul de Artă Modernă din Stockholm prezintă, din colecţia sa bogată, Expoziţia Zece istorii - pictură suedeză dintre 1910-1945.
Zece artişti cu o impetuoasă putere de a povesti din prima jumătate a secolului al nouăsprezecelea expun tablouri cu teme diferite - istorii care se întind de la povestiri personale colorate până la dezbateri politice la zi sau pure fantezii ale creaţiei plastice.
Ar fi interesant de ştiut cum percepe fiecare vizitator aceste istorii în timpul nostru, de ce unii stau mai mult în faţa tablourilor în care trecutul parcă ar rezona cu prezentul.
Cel mai des întâlnim imagini din călătoriile artiştilor, noutăţi în spiritul acelui timp, ecouri neliniştitoare ameninţând pacea lumii, dar şi povestea iubirii pasionante dintre doi creatori: Sigrid Hjerten şi Isaac Grunewald, care s-a sfârşit tragic, precum şi sclipiri cu umbre din viaţa excentricului Nils von Dardel, autorul tabloului Muribundul dandy.
Expoziţia mai cuprinde şi sculpturi, desene şi fotografii ale pictorilor Sven X-et Erixon, Siri Derkert, Albin Amelin, Vera Nilsson, Ivan Agueli, Tora Vega Holmström şi alţii.
Cecilia Widenheim a organizat expoziţia scoţând din uitare zece pictori cu istorii fascinante, o dată cu timpul şi atmosfera dintre cele două războaie mondiale când pictura suedeză era pătrunsă de plăcerea de a povesti şi a formula cât mai original starea de spirit de atunci.
Regăsim multe personalităţi culturale feminine care îndrăzniseră cu mult mai mult decât alte femei creatoare din alte ţări, exprimând idei curajoase despre problemele estetice şi sociale ale unei societăţi dominate de bărbaţi. Intenţia iniţiatorilor acestei expoziţii, ca şi a directorului muzeului, competentul şi activul Lars Nittve, a fost de a reevalua acel geniu de povestitor care i-a influenţat mereu pe cei mai cunoscuţi pictori actuali, bătrâni şi tineri: Elis Er