Valerian Ionescu, unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata romaneasca, povesteste cum in primele luni de la inceperea tranzactionarii pe Bursa, comunitatea de brokeri avea mai putine cunostinte despre fenomen decat un absolvent de ASE din zilele noas
Desi se pricepea destul de bine sa "butoneze" la tastatura calculatorului si era atras de programare, Valerian si-a inceput cariera ca trader in cadrul uneia dintre multele societati de pe piata din acea perioada, Hera Securities.
"Dupa ce am terminat facultatea aveam in minte doua optiuni: IT sau burse. Mi-a placut meseria de broker pentru ca nu este una de rutina si te solicita destul de mult. Ai parte de destul de multa adrenalina in timpul sedintelor de tranzactionare", spune Valerian Ionescu.
La acea data, isi aminteste el, nici nu existau firme specializate pe IT, ci doar retaileri care vindeau componente, sau pe ici pe colo cate un grup de informaticieni care lucrau pe cont propriu.
El povesteste cum la inceput era atras mai mult de "masinaria" din spatele sistemului de tranzactionare, care pe atunci parea foarte complicata.
"La inceput se tranzactiona la Bursa o data pe saptamana, apoi usor-usor s-a trecut la doua sedinte pe saptamana. Lucrul acesta mi-a oferit mai mult timp sa invat", spune Valerian Ionescu.
Dupa circa un an, el a fost numit in fruntea departamentului de tranzactionare de la Hera Securities, pozitie pe care a pastrat-o pana de curand.
Insa pe atunci nu stia ce-i va rezerva viitorul, societatea sa de brokeraj fiind preluata la scurt timp de Creditanstalt si mai tarziu de Bank Austria, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa.
Cele doua grupuri au fuzionat mai apoi, dand nastere bancii de investitii CA-IB (Creditanstalt Investment Bank). "A fost o intamplare fericita", spune el.
La Creditanstalt a avut ocazia