Comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est, plasamentele din România au o rată a rentabilităţii mai înaltă Dintre statele Europei Centrale şi de Est, populaţia din ţara Comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est, plasamentele din România au o rată a rentabilităţii mai înaltă
Dintre statele Europei Centrale şi de Est, populaţia din ţara noastră înregistrează printre cele mai înalte randamente ale activelor. Chiar dacă averea financiară medie a unui român este cea mai mică din Europa, câştigul adus de depozitele bancare, acţiunile listate sau fondurile mutuale oferă populaţiei din ţara noastră un randament peste câştigul obţinut în alte state.
Activele financiare deţinute de populaţia din ţara noastră au adus, începând cu a doua jumătate a anului trecut şi până la sfâşitul lunii iunie din 2007, un randament mediu nominal de aproape 15%. Pentru comparaţie, în state precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia, câştigul anual al averii populaţiei a variat între 9% şi aproximativ 12%, în timp ce în Republica Cehă, câştigul nominal a fost mai mic de 7%.
Mai mult, chiar şi în condiţiile ajustării câştigului cu rata inflaţiei, activele din ţara noastră rămân cele mai rentabile.
Cele mai mari dobânzi la depozitele în monedă locală
Unul dintre principalele motive pentru care activele din ţara noastră sunt cele mai profitabile ţine de dobânzile plătite de băncile comerciale pentru depozitele în lei. Un studiu al UniCredit Group arată faptul că, în structura averii financiare a populaţiei, circa 36% din active sunt reprezentate de depozitele bancare în monedă locală.
Iar dobânda aferentă unui depozit s-a menţinut peste 7% pe toată perioada iunie 2006 - sfârşitul primului semestru din acest an. În schimb, randamente anuale de peste 6% ale depozitelor bancare mai pot fi obţinute numai în Bulgaria şi Ungaria, unde ponderea