Titus Ceia Nu la noi. Doar undeva, pe-aproape. La vecinii din nord. Oricum, am avut si mai avem inca sansa sa constatam pe piele proprie ce pot face norii astia. Era posibil sa fie si mai rau. Nu un nor suprasaturat cu banalitatea asta de fosfor, ci unul cu cianuri, sau un nor radioactiv precum cel de la Cernobil. Norii cu fosfor sunt mai modesti in ceea ce priveste performantele. O ploaie pornita din norii astia arde, e drept, pamantul pe care cade, dar mai greu e doar in primii 8-10 ani. Dupa, ogorul prinde a fi din nou in regula, poate fi cultivat, dobandeste si ceva fosfati care s-ar putea dovedi de mare ajutor la cresterea paioaselor. Timpul le rezolva pe toate, e nevoie doar de rabdare.
Mai e ceva. S-ar putea sa scapam de toate consecintele astea neplacute. Depinde numai si numai de curentii atmosferici. Daca acesti curenti decid sa tina norii cu fosfor departe de noi, ne-am aranjat. Ramanem la televizor si la comentarii. In fotoliu. De plouat va ploua cu fosfor peste ucrainieni, polonezi, rusi, nemti. Sa se descurce! Sunt popoare mari, au trecut prin numeroase meandre ale timpurilor, pentru ei o incercare in plus aproape ca nu se va cunoaste. Unde mai pui ca o farama de moarte pe banda rulanta face viata mai interesanta, nu degeaba se spune ca abia cand ai pericolul in spate simti cu adevarat ca merita sa traiesti.
Desigur, din punctul de vedere national, un punct de vedere ce implica 22 de milioane de bastinasi ramasi in tara plus milioanele stabilite pe alte locuri pe mapamond, nu se poate exclude inca ipoteza cea rea. Norii cu fosfor alungati spre noi, deversand pe pamant romanesc. In vederea acestei ipoteze clar este ca trebuie sa fim pregatiti. Pregatiti cu umbrele, de pilda. Niste umbrele rezistente la acizi ar fi extraordinare. Altfel, riscam sa fim stropiti pe obraz de ploaia acida, ceea ce ar lasa urme comparabile cu cele d