Angajaţii români se numără printre cei care muncesc cel mai mult timp pe an dintre toţi lucrătorii din UE, se arată într-un raport întocmit de institutul Eurofound. Conform studiului,
Angajaţii români se numără printre cei care muncesc cel mai mult timp pe an dintre toţi lucrătorii din UE, se arată într-un raport întocmit de institutul Eurofound.
Conform studiului, în 2006, cel mai mult în Europa au muncit estonienii, letonii, ungurii, polonezii şi românii - aproximativ 1.840 de ore.La polul opus, cu cele mai puţine ore lucrate pe an, s-au situat francezii, suedezii, danezii şi germanii.
Studiul mai arată că România se plasează pe unul dintre ultimele locuri în UE în funcţie de numărul zilelor de concediu anual plătit. Aici, angajaţii beneficiază de 24 de zile de concediu plătit, număr egal celui din Bulgaria, dar sub media europeană, de 25,3 zile.
Salariaţii din Suedia au asigurat cel mai lung concediu, de 33 de zile, urmaţi de cei din Germania şi Danemarca, cu 30 de zile, în vreme ce Grecia înregistrează cel mai mic număr de zile libere plătite, la nivelul statelor vechi membre ale UE, de 23.
Angajaţii români au lucrat, în medie, 1,7 ore suplimentare săptămânal, în trimestrul al treilea din 2006, respectiv 5,2 ore suplimentare pe lună, nivel corespunzător unui număr de 57,2 ore anual, se mai arată în studiu.
În medie, muncitorii din ultimele 12 state care au aderat la UE lucrează mai mult cu două săptămâni şi jumătate pe an faţă de cei din celelalte 15 ţări. Astfel, lucrătorii din UE 15 au, în medie, 35,6 zile libere şi zile de concediu, în timp ce lucrătorii din cele 12 state nou-intrate au 31,3 zile libere. Media în UE 27 este de 33,7 zile libere pe an.