Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că seceta din ultimele luni a dus la micşorarea producţiei româneşti, astfel că s-a ajuns la o producţie autohtonă de 30%. Preţul la grâu a crescut cu 25% în ultimele trei săptămâni, ajungând la 5.500 - 5.800 de lei vechi pe kilogram, estimându-se o creştere cu până la 40 de procente. Potrivit acestuia, preţurile produselor alimentare vor creşte în această toamnă cu 35%, cel al pâinii urmând să crească chiar cu 40% din cauza secetei prelungite.
„Am scumpit deja făina cu 16% în ultimele două săptămâni, în condiţiile în care preţul la grâu a tot crescut. De la 1 august vom introduce şi noile preţuri la produsele de panificaţie şi patiserie, cu 5-6% mai mari. Scumpirea va fi treptată, urmează să vedem unde va ajunge. Costurile cu făina reprezintă 50% din preţul pâinii, mai avem şi alte costuri precum transportul, care are o pondere de 15%, energia, utilităţile, salarii, de care mai depinde preţul”, susţin reprezentanţi ai patronatului din panificaţie.
Producătorii vor urca preţurile diferenţiat, în funcţie de zonă. În judeţe precum Harghita, Braşov, Alba, unde grâul se vinde mai scump, supra-feţele cu acest tip de culturi fiind re-duse, preţul va fi mai mare, estimează preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie Anamob, Viorel Marin.
„Probabil se vor mişca preţurile pe anumite categorii, cum ar fi pâinea normală, care pentru 90% dintre producători creează pierderi, în condiţiile în care preţurile la această categorie nu s-au mai mişcat, dar costurile cu utilităţile, cu salariile au tot crescut. Scumpirea aceasta a grâului pe piaţa internă este doar picătura care a umplut paharul. Scumpirile la pâine se vor opera în funcţie de zone, de sucursale. În unele sucursale va creşte, unde acum sunt preţuri foarte mici”, spunea rep