Cu două luni înainte de a părăsi închisoarea din Florida, fostul dictator panamez Manuel Noriega tensionează relaţiile dintre Franţa şi Panama. Justiţia franceză îl aşteaptă pe
Cu două luni înainte de a părăsi închisoarea din Florida, fostul dictator panamez Manuel Noriega tensionează relaţiile dintre Franţa şi Panama. Justiţia franceză îl aşteaptă pe Noriega la Paris, în timp ce autorităţile din Panama îi pregătesc generalului un proces pentru tortură şi crimă.
Departamentul American al Justiţiei a depus o cerere de extrădare în Franţa a generalului Manuel Noriega, care urmează să iasă, în septembrie, dintr-o închisoare din Florida.
Noriega, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat, în 1992, de justiţia americană, la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.
Pedeapsa i-a fost însă redusă, pe motiv de bună purtare. În 1999, fostul dictator a fost condamnat şi în Franţa în contumacie la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.
Vestea că generalul Noriega va fi eliberat înainte de termen a pus pe jar autorităţile de la Paris, care au cerut extrădarea fostului lider din Panama.
La fel de grăbite s-au arătat şi autorităţile panameze, care vor să-l aducă pe Manuel Noriega acasă cu orice preţ. Generalul a fost condamnat şi în ţara sa la 40 de ani de închisoare, fiind acuzat de asasinarea opozanţilor din perioada 1968-1989.
Avocaţii generalului susţin însă că Statele Unite sunt obligate să-l extrădeze pe Noriega în Panama, pentru că acesta beneficiază de statutul de prizonier de război. SUA îşi apără interesele în zonă. În ciuda protestelor autorităţilor din Panama, oficialii americani au lăsat să se înţeleagă că ar prefera ca generalul Noriega să ajungă cât mai rapid în Franţa.
Fostul dictator are acum o serie de susţinători în Panama, iar SUA se tem că revenirea generalului în ţară ar provoca instabi