Presedintele Traian Basescu nu a avut incotro si a promulgat Legea pensiilor. Un prim efect ar trebui sa se resimta de la 1 septembrie, cand punctajul pentru pensiile agricultorilor din fostele zone necooperativizate va fi majorat cu 50%. Cu un efort estimat la 73 milioane de euro, se pare ca presiunea asupra bugetului din acest an va fi insesizabila. Problemele majore insa vor incepe din 2008, cand, de la 1 ianuarie, se va adauga cresterea cu 40% a valorii absolute a pensiei, ceea ce inseamna ca, pentru 2008, peste doua miliarde de euro din cheltuielile publice trebuie directionate catre plata pensionarilor.
Intr-una dintre interventiile sale, ministrul Varujan Vosganian spunea ca un sfert din banii care trebuie sa acopere majorarea pensiilor – adica 500 de milioane de euro – va proveni din avansul numarului de salariati, estimat la minimum 2%, si din cresterea salariilor. Sigur, declaratiile domnului ministru se bazeaza pe estimarile Comisiei de Prognoza, si nu avem de ce sa-l contrazicem in acest moment. Conform CNP, in 2013, numarul mediu de salariati va fi de 6,8 milioane de persoane, in crestere cu 764.000 de persoane fata de 2006, iar salariul mediu brut va ajunge la aproape 2.300 de lei, de la 1.140 lei anul trecut.
Indiscutabil, analizele privind forta de munca sunt indisolubil legate de cele privind remunerarea acesteia. Iar din acest punct de vedere Romania a inceput sa aiba mari probleme pe aceasta piata din momentul in care migratia masiva a inceput sa se transforme intr-un fenomen social. Legal sau ilegal, peste trei milioane de romani lucreaza in strainatate, pentru ca plusul de venituri pe care-l obtin acolo compenseaza decisiv costurile materiale si psihologice ale plecarii la munca in afara. Nu vrem sa tragem concluzii alarmiste, dar romanii vor continua sa plece, mai ales ca exista deja capete de pod bine ridicate in Spania si Italia de