In Romania, Institutul CFA (Chartered Financial Analyst), infiintat in anul 2000, are doar 75 de membri, iar dintre acestia peste 20 au absolvit anul acesta. La nivel global, lumea pare sa fie mult mai interesata de obtinerea unei acreditari in domeniul a
Numarul total al certificarilor in CFA in lume atinge 76.000 de charterholders (detinutori ai acreditarii), 51.529 aflandu-se in SUA, 6.021 in Marea Britanie si 1.086 in Germania. Iar numarul lor creste mereu, intrucat CFA-ul este cea mai recunoscuta certificare in domeniul analizei financiare.
"Cei mai multi absolventi CFA provin din domeniul bancar si de obicei nu-i gasesti in numar foarte mare in cadrul unei singure firme", explica Emilia Bunea, presedintele CFA Romania, precizand ca majoritatea companiilor interesate ca angajatii sa aiba un CFA sunt organizatiile care se ocupa de investitii.
Ea mentioneaza ca diferenta dintre o acreditare CFA si un MBA este faptul ca prima este o acreditare profesionala care are standarde unice oriunde in lume si garanteaza aceeasi pregatire pentru toti absolventii ei, in timp ce un MBA difera in functie de universitatea unde este terminat.
Astfel, pentru a obtine un certificat de analist financiar trebuie sa parcurgi o curicula de studii care cuprinde, printre altele, cursuri de analiza macroeconomica, analiza de obligatiuni, dar si o parte de etica foarte importanta care e practic cea care da forta organizatiei CFA.
In ceea ce priveste investitia financiara pentru obtinerea certificarii CFA, aceasta este una redusa, in jur de 2.000 de dolari pe parcursul celor 3 ani de studiu. "Foarte importanta este investitia in timp alocata fiecarui examen anual: cel putin 250 de ore de studiu individual pentru a putea aspira cu oarecare sanse la absolvirea examenului. De altfel, rata de absolvire a examenelor pe fiecare nivel variaza intre 30 si