O rată a dobânzii de politică monetară în scădere, o rată a şomajului de numai 4% la sfârşitul lunii iunie, la care se adaugă sistemul de impozitare sau salariile în continuare mici
O rată a dobânzii de politică monetară în scădere, o rată a şomajului de numai 4% la sfârşitul lunii iunie, la care se adaugă sistemul de impozitare sau salariile în continuare mici rămân principalele avantaje ale ţării noastre în faţa pieţelor europene.
Toate acestea reprezintă, deocamdată, şi unele dintre cele mai importante puncte de atracţie pentru investitorii străini care intră pe piaţa românească de capital, spun reprezentanţii East Capital.
Adrian Pop, analist în cadrul companiei suedeze de administrare a investiţiilor East Capital, susţine că, dincolo de importanţa şi dimensiunile bursei româneşti, indicatorii macroeconomici oferă un avantaj incontestabil.
"De exemplu, o rată a dobânzii de politică monetară în scădere, la 7% în momentul de faţă, stimulează în continuare creşterea economică.
Totodată, indicatori precum rata şomajului, la un nivel de 4%, sau creşterea economică foarte bună în ultimii ani (7,7% în 2006 şi 6% în primul trimestru din acest an) susţin situaţia foarte bună, comparativ cu ţările din estul Europei, dar, în special, cu cele din Vest, unde ritmul de creştere este mult mai mic", a declarat, pentru "Adevărul", analistul companiei de administrare a investiţiilor.
Companiile de la BVB beneficiază de creşterea economică
În completare, forţa de muncă bine pregătită şi salariile destul de mici comparativ cu alte ţări din est sau din vest, regimul de impozitare atractiv pentru companii şi angajaţi, şi, nu în ultimul rând, statutul de membru UE al ţării noastre rămân, în opinia analistului, atuurile în faţa investitorilor străini.
Cu toate că reprezentarea sectorială în ringul bursier lasă, încă, de dorit, piaţa