Günter Wallraff, scriitorul şi jurnalistul care în anii ’80 s-a infiltrat printre emigranţii turci din Germania pentru a denunţa condiţiile în care aceştia munceau, şi-a propus să facă o lectură publică a cărţii lui Salman Rushdie. Ideea i-a venit după ce construcţia unei noi moschei în Köln a dus la dezbateri aprinse despre cele 3,4 milioane de musulmani care trăiesc în Germania. Wallraff nu crede că ceea ce face este o provocare, pentru că o face în numele imigranţilor pentru drepturile cărora a luptat. Cartea sa „Cap de turc” a devenit un fel de carte-cult în anumite ţări musulmane, în special în Turcia.
În schimb, cartea lui Salman Rushdie, care s-a ascuns o perioadă şi în casa lui Wallraff, nu a fost citită de musulmani. Ea nu a fost tradusă vreodată în turcă sau arabă, iar germanul este convins că nici măcar ayatollahul Khomeiny, cel care a pronunţat sentinţa de condamnare la moarte în 1989, nu a citit acest volum. „Ori cartea este o capodoperă literară, iar dacă o citeşti îţi dai seama imediat că este un pamflet”, susţine scriitorul german.
Controversa în legătură cu această carte porneşte de la pomenirea unor versete, despre care unii istorici spun că Mohamed le-ar fi acceptat iniţial ca parte integrantă a Coranului, dar pe care musulmanii de azi le consideră blasfemiatoare. Lectura va avea loc în toamnă, crede scriitorul german. (R.B.)
Günter Wallraff, scriitorul şi jurnalistul care în anii ’80 s-a infiltrat printre emigranţii turci din Germania pentru a denunţa condiţiile în care aceştia munceau, şi-a propus să facă o lectură publică a cărţii lui Salman Rushdie. Ideea i-a venit după ce construcţia unei noi moschei în Köln a dus la dezbateri aprinse despre cele 3,4 milioane de musulmani care trăiesc în Germania. Wallraff nu crede că ceea ce face este o provocare, pentru că o face în numele imigranţilor pentru drepturile cărora a luptat. C