Bancile trebuie sa constituie rezerve minime de 12%
Cresterea creditarii a ajuns la 47,4% la finele lui iunie
Banca centrala din Bulgaria a decis sa majoreze nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor, pentru a incetini dezvoltarea exploziva a creditarii si pentru a preveni supraincalzirea economiei, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
Astfel, banca centrala a crescut nivelul rezervelor obligatorii ale bancilor de la 8% la 12% din totalul depozitelor, dupa ce creditarea a inregistrat un avans alarmant si a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 47,4%, comparativ cu 24,6%, la sfarsitul anului trecut.
Deficitul de cont curent al Bulgariei ar putea atinge 18%
Creditele acordate de bancile comerciale, de la inceputul anului, au alimentat cresterea importurilor, care ar putea determina un avans in deficitul de cont curent, pana la 18% din Produsul Intern Brut.
"In pofida calitatii portofoliului de credite, cresterea rapida a acestuia conduce la acumularea unor riscuri sporite in sistemul bancar", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Banca centrala a introdus in 2004 restrictii stricte pentru acordarea de imprumuturi, pentru a controla dezvoltarea exploziva a acestora. Ulterior, banca centrala a Bulgariei a convenit cu Fondul Monetar International ca de la 1 ianuarie 2007 sa elimine toate restrictiile introduse in timp pentru limitarea creditarii, inclusiv rezervele minime suplimentare si plafonarea soldurilor de credite in functie de capital. Banca Bulgariei considera la acea vreme ca si-a atins obiectivele privind stabilitatea sectorului bancar, insa facuse precizarea ca ar putea lua noi masuri in cazul in care avansul creditului devine semnificativ. Astfel, banca a eliminat restrictiile, ceea ce a condus la un nou val de imprumuturi. Concurenta mare dintre bancile care opereaza pe piata bul