Vechea sarbatoare populara de pe Muntele Gaina a fost asezonata cu mititei si meciuri de fotbal
Cei mai renumiti mesteri populari din Apuseni si-au dat intalnire la sarbatoarea de pe Muntele Gaina.
Nicolae Bec, un batran din Vidra in varsta de 77 de ani, se ocupa cu confectionarea obiectelor traditionale de la 14 ani. La Targul de Fete a venit ca sa vanda donite. "Dupa astea imi castig pensia acuma. Vin turistii si cumpara pentru ca ii buna apa de baut din ele", spune Nicolae Bec. Langa Crucea Iancului si-a instalat taraba Ion Recu Vornic, din comuna Varcioroga, judetul Caras-Severin. A venit ca sa-l cinsteasca pe Avram Iancu si a adus o masa din marmura pregatita special, pe care a scris numele eroilor romani de la 1848.
Mii de oameni au urcat si in acest an pe Muntele Gaina pentru a participa la Targul de Fete. Pe langa tarabele cu chinezarii, si-au gasit locul mesterii populari si taranii care inca mai urca pe munte imbracati in haine traditionale. Targul a inclus un spectacol de muzica populara, cu artisti din cinci judete: Alba, Cluj, Arad, Bihor, si Hunedoara. Organizatorii au amenajat si un teren de fotbal, pentru un campionat intre echipe din localitati din Alba. De asemenea, tinerii au putut participa la jocuri distractive si la un concert de muzica pop. Duminica dimineata, platoul aflat la peste 1.400 metri altitudine era intesat de corturi, masini, tarabe si turisti. Zeci dintre ei au avut nevoie de ingrijiri medicale, din pricina insolatiilor.
Targul de Fete a fost mentionat prima data in anul 1816, iar in 1860 invatatorul Ioanete l-a descris sarbatoare in "Foaie pentru minte, inima si literatura". Targul facea posibila intalnirea si casatoria tinerilor aflati in zone indepartate. Se spune ca fetele veneau cu zestrea incarcata pe cai, iar cununia se facea pe loc de catre preoti, iar tinerii plecau apoi la casele lor. @N_