Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste, in aceasta toamna, cu aproximativ 35% din cauza secetei, iar painea se va scumpi cu 40 de procente. Cresterea se datoreaza in primul rand secetei si scaderii productiei romanesti, cauzate de lipsa materiilor prime autohtone.
De cealalta parte, o serie de analisti din industria bancara apreciaza ca pierderile din agricultura generate de seceta nu vor avea un impact major asupra cresterii economice, avand in vedere ponderea redusa in PIB, iar influenta asupra preturilor va fi limitata intrucat necesarul de produse poate fi asigurat de importuri, al caror pret scade pe fondul aprecierii leului.
"Din toamna vor creste preturile la materii prime si furaje cu pana la 35%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA ).
Reprezentantii Guvernului neaga declaratiile sindicalistilor cu privire la cresterile preturilor la produsele din grau. "In fiecare an, asistam la un joc al anumitor manageri din sectorul morarit si panificatie, iar acest joc are doar o singura tinta: de a justifica deciziile care nu sunt fundamentate si dorinta de a creste profitul", a declarat ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes.
"In conditiile in care seceta persista, aceasta va influenta atat productia din toamna cat si preturile. Painea va fi clar mai scumpa cu aproape 40%," a mai spus Frumosu. Intr-o asemenea situatie cei mai avantajati vor fi importatorii. Sindicalistii prevad o crestere masiva a importurilor in acest an. "Consumul de produse alimentare realizate cu materii prime interne va fi de 30%, iar restul va fi din import. Se vor importa fie materiile prime, fie produsele finite", a mai precizat Frumosu. Este vorba de grau, porumb, floarea soarelui, legume si fructe, a mai spus acesta.