Rambursarea anticipata presupune plata unei sume de bani menite sa stinga mai devreme datoriile generate de creditele in derulare. Din pacate, comunicarea intre client si banca mai are inca destul loc pentru imbunatatiri, astfel ca exista persoane care isi plaseaza fara sa isi dea seama sume importante de bani in contul curent.
Rambursarea in avans poate fi totala si se intilneste preponderent in cazurile de refinantare sau partiala, ceea ce presupune plata intr-o luna a unei sume mai mari decit rata lunara in scopul stingerii datoriei inainte de termen.
Aceasta practica este des intilnita, deoarece exista perioade in care debitorul dispune de o suma mai mare de bani si doreste sa-i foloseasca la achitarea imprumutului. In plus, asa cum este unanim recunoscut, romanii inregistreaza importante venituri nedeclarate, iar strategia acestora este contractarea unui imprumut cu o rata cit mai mica, cu intentia de a-l achita anticipat cit mai rapid.
Nu stii, pierzi
Problema apare cind clientul depune banii la casierie si precizeaza celui din spatele biroului ca vrea sa isi achite rata la credit. Daca fluxul de informatii este bun atunci angajatul bancii va trebui obligatoriu sa ii prezinte o cerere speciala pe care clientul o va completa si in care se mentioneaza intentia de a plati o suma in avans si nivelul exact al acesteia.
In cazul in care clientul nu are cunostinte in domeniu si nu reuseste sa isi exprime intentia corespunzator, iar angajatul bancii nu isi da seama, banii ce depasesc rata lunara vor fi automat transferati in contul curent al clientului deschis de banca odata cu acordarea imprumutului.
Acest lucru se poate intimpla de fiecare data cind suma prezentata la casierie depaseste rata lunara. Surpriza pentru client vine abia la sfirsit, cind constata ca numarul de rate nu