Ploile diluviene ce cad peste Marea Britanie sunt cu atât mai ciudate cu cât în restul Europei canicula face ravagii Când în 24 de ore plouă cât în trei luni de vară obişnuite, e
Ploile diluviene ce cad peste Marea Britanie sunt cu atât mai ciudate cu cât în restul Europei canicula face ravagii
Când în 24 de ore plouă cât în trei luni de vară obişnuite, e limpede că e ceva în neregulă cu vremea. Britanicii
s-au trezit sub ape, în acest weekend, pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni. Câteva mii de persoane au dormit în adăposturi şi alte câteva sute au fost "culese" de pe acoperişuri cu bărcile de către echipele de salvare. La noi, căldura face din ce în ce mai multe victime. Apa din pânza freatică scade şi o zi cu ploaie ar fi o binecuvântare.
Dar cum s-a ajuns la astfel de extreme?
Meteorologii ne asigură că astfel de variaţii se vor înregistra pe tot parcursul verii şi nu este exclus ca, peste două-trei săptămâni, să fie rupere de nori la noi, iar ei să moară de căldură.
În toată emisfera nordică, oriunde e o porţiune de cer senin, temperaturile cresc brusc, până în jur de 40 de grade. Dacă dedesubt se află un lac sau apele oceanului, căldura provoacă evaporări masive, iar apa urcă imediat până la peste 8.000 de metri altitudine. Ajunsă aici, devine gheaţă şi începe să coboare, împiedicând curenţii de aer de la peste 7.000 de metri să circule pe traseele obişnuite.
Perturbaţiile, analizate de oamenii de ştiinţă britanici, vor face ca ploile să cadă ca la tropice, în cantităţi incredibile, într-un interval foarte scurt, doar în anumite zone. La câteva sute de kilometri distanţă, apele evaporate şi ridicate la înălţime vor fi împrăştiate de vânturi şi se vor deplasa spre "centrul ploii", accentuând canicula.
Specialiştii spun că orice mică perturbare a acestui ciclu mută imediat zona inundabilă şi altc