De încălzirea globală şi de modificarea regimului precipitaţiilor nu vor scăpa nici oceanele, iar schimbările pe care acestea le vor suferi vor influenţa întreaga planetă.
Un nou studiu citat de Le Figaro arată că topirea calotelor din Antarctica şi Groenlanda (care conţin cea mai mare parte din apa îngheţată a planetei) are o influenţă mai mică asupra nivelului oceanului decât topirea altor gheţari – mai mici, dar mai mulţi (a căror influenţă va fi de 60%).
Topirea acestor gheţari (independenţi, desprinşi din calote, dar mai ales cei din zonele muntoase) va înălţa oceanele cu 10 până la 25 de centimetri în următoarele decenii. Groenlanda „contribuie” cu aproximativ 28% la acest fenomen, în timp ce Antarctica – doar cu 12%.
Iar autorii studiului subliniază că nu au luat în calcul încălzirea apelor planetei, care ar putea mări cu mult aceste estimări – între 27 şi 97 de cm. Statele insulare şi oraşele aflate pe malurile mărilor şi oceanelor ar trebui să îşi facă planuri serioase, dacă nu vor să se vadă înghiţite de ape.
În treacăt fie spus, peste 1000 de milioane de oameni de pe planetă trăiesc în zone aflate sub nivelul mării. Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat informaţii din satelit, din avion şi de la sol despre gheţari.
Însă şi temperatura apelor la nivel planetar va creşte cu aproximativ 2 grade în anii următori. Vor supravieţui în general fiinţele marine deja obişnuite cu apele calde.
Acestea vor migra treptat către nord, pe măsură ce apele unde se află acum se vor încălzi, iar speciile „locale” vor fi astfel ameninţate din mai multe părţi. (E.F.)
De încălzirea globală şi de modificarea regimului precipitaţiilor nu vor scăpa nici oceanele, iar schimbările pe care acestea le vor suferi vor influenţa întreaga planetă.
Un nou studiu citat de Le Figaro arată că topirea calotelor din Antarc